
Inlooplunch

Inlooplunch
De inlooplunch is voor Afrikaanse vrouwen en buurtbewoners die gezellig aan willen schuiven bij een maaltijd. De vrouwen maken zelf de lunch klaar. Tijdens de lunch kunnen de kinderen spelletjes spelen en praten de vrouwen over het dagelijkse leven en helpen elkaar.
Hoe en wanneer
Wanneer: elke woensdag
Tijdstip: van 12.00 tot 13.30 uur
Contactpersoon: Lerina Kwamba, 06-84856581
Verhaal over de inlooplunch
Kaoutar van de opleiding Voeding & Diëtiek aan de Haagse Hogeschool deed haar challengeproject bij Kariboe Bibi. Daarvoor was zij meerdere malen aanwezig bij de inlooplunch. Dit is Kaoutars ervaring:
“Een aantal keren was ik te gast bij de vrouwen van Kariboe Bibi. Elke woensdag, rond de middag, koken en eten zij samen. Wat ik mooi vind aan de lunches is dat de vrouwen binnen komen druppelen en elkaar beginnen te helpen met het bereiden van het eten. Ondertussen wordt thee en koffie gezet en gezellig met elkaar gekletst. Je hoort allerlei talen om je heen: Frans, Engels, Arabisch en natuurlijk ook Nederlands. Het is hier belangrijk dat je jezelf bent en je op je gemak voelt. Je eigen taal kunnen spreken is daarom een belangrijke waarde in de groep. Er is altijd wel iemand die kan vertalen wanneer het nodig is.
De maaltijden worden gemaakt van producten uit de Kies! Voedselbankwinkel. Elke week zetten de vrouwen weer iets nieuws en lekkers op tafel. Dit zijn vaak buitenlandse gerechten die de vrouwen gewend zijn te eten in hun land. Ze eten daarom ook altijd warm tijdens de lunch. Soms proberen ze Nederlandse gerechten uit, zoals stamppot, om ook de Nederlandse cultuur te beleven. Het gaat er altijd chaotisch aan toe in de keuken. Er worden geen recepten gebruikt en er wordt gekookt met wat er toevallig aanwezig is in de winkel. ‘Kook met wat je hebt’, zeggen deze vrouwen. Telkens weer lukt het de vrouwen om heerlijke gerechten op tafel te zetten waar ze samen van genieten.
Tijdens het eten wordt gepraat over allerlei onderwerpen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe de vrouwen ondanks de taalbarrière zo verbonden zijn met elkaar en elkaar zo goed lijken te begrijpen. Ik geloof dat het eten hier ook echt bij helpt. De vrouwen maken foto’s en het eerste wat je hoort zijn opmerkingen over hoe het eten eruit ziet, hoe het eten ruikt en natuurlijk hoe het eten smaakt. Soms valt er tijdens het eten een stilte. Dit soort momenten gebruikt de gastvrouw om het ergens over te hebben. Ze vraagt de vrouwen om verhalen te delen. Meestal gaan deze verhalen over culturen. Wat mis je uit je land? Wat vind je goed of juist minder goed aan Nederland? Soms geven vrouwen aan niets te willen delen. Dat wordt gerespecteerd. Ook bespreken ze actuele onderwerpen met elkaar, zoals een schietpartij in Amerika en de rol van de Gemeente Den Haag binnen hun gemeenschap. Na het eten helpt iedereen mee met het schoonmaken en opruimen.
Vanaf de eerste keer dat ik mee ben gaan lunchen met de vrouwen van Kariboe Bibi voelde ik mij daar thuis. Dit komt voor een deel doordat ik zelf van Noord-Afrikaanse komaf ben. Het voelde alsof ik erbij hoorde. Ik werd bij de groep betrokken door de gastvrouw en de andere vrouwen. Ze stelden mij vragen uit interesse, vertelden dat ik altijd welkom ben en nodigden mij uit voor de volgende week. Ik merkte dat de vrouwen een hechte groep zijn, als een ‘familie’, maar altijd open naar nieuwe mensen toe. Ik kwam dan ook graag naar Kariboe Bibi. Het was een hele fijne ervaring om deze band van dichtbij mee te mogen maken!”