Even voorstellen: Lisanne Huethorst

Inmiddels is de tijd aangebroken dat Heleen Joziasse haar onderzoek naar het geleefde geloof van bezoekers en vrijwilligers van Buurt-en-kerkhuis Shalom, dat zij namens Stek mag gaan uitvoeren, gaat beginnen. Hiervoor is ondersteuning voor het overige werk in Buurt-en-kerkhuis Shalom gezocht en deze maand ben ik verwelkomd door een prachtige groep bezoekers, vrijwilligers en collega’s van de Shalomkerk. Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Lisanne Huethorst en mag aan de slag als projectleider bij Buurt-en-kerkhuis Shalom én als projectleider voor de inloopspreekuren van Stek. De afgelopen jaren heb ik mij mogen inzetten voor het verbeteren van de toegang tot maatschappelijke voorzieningen voor mensen in kwetsbare posities. Als vrijwilliger en als medewerker bij verschillende organisaties heb ik gezien hoe het leven soms van de een op andere dag kan veranderen, zeker in tijden van een pandemie en bij de start van het opbouwen van het leven in Nederland. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in burgerschap, hoe mensen zelf het leven kunnen vormgeven. Hierin staat voor mij het sociale netwerk centraal.

In mijn eerdere werk als coördinator van het Zorgcafé bij Dokters van de Wereld in Amsterdam deed ik, tijdens deze laagdrempelige inloopspreekuren in buurthuizen en asielzoekerscentra, ervaring op in het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg en het in kaart brengen van knelpunten binnen het Nederlandse systeem. Hier ondervond ik hoe belangrijk het is om een luisterend oor te bieden en er gewoonweg te zijn voor een ander. Vaak is er nog een vraag achter de vraag, met name wanneer er een cultuur- of taalverschil is. Daarnaast mocht ik ervaring opdoen in het werken met vluchtelingen en mensen zonder papieren, zowel in Nederland als daarbuiten op Lesbos en in Duinkerke. 

Bij de Shalomkerk viel het mij gelijk op hoe centraal het maken van verbinding staat. Het warme onthaal, de mooie activiteiten en het gewoonweg samenzijn om elkaar te leren kennen vanuit vertrouwen. Mensen kennen elkaars verhaal en er is ruimte voor een kopje koffie of thee. Tijdens de bijeenkomst op Vrouwendag hebben we gesprekken gevoerd en herkenning mogen ervaren. Ook nu tijdens de ramadan is er veel begrip voor elkaar. Ik ben ontzettend enthousiast over de verbindende rol die ik mag gaan vervullen.

In het kader van verbinding en mentale gezondheid zijn we in samenwerking met Theater Dakota en GGD Haaglanden gestart met de buurtband op woensdagavonden. Een muzikaal samenzijn om elkaar op een andere laag van expressie te leren kennen en om energie te kunnen laten stromen. Iedereen mag meedoen, we doen het samen! Daarnaast wandelen we elke dinsdagochtend met de wandelgroep. Loop je ook een keertje mee om de dag fris en fit te starten? 

Lisanne Huethorst